Digitaal gedrukt drukwerk kan in de meeste gevallen door een laserprinter ingedrukt worden. Lees hieronder het hele artikel met uitleg over de mogelijkheden.
Het komt vaak voor dat drukwerk naderhand ingedrukt of ingeprint moet worden. Bijvoorbeeld gedrukt briefpapier, faktuurpapier of gepersonaliseerde brieven. Natuurlijk zou dit zonder problemen moeten kunnen, maar met sommige printers blijken er toch problemen te ontstaan welke worden veroorzaakt door de manier waarop het digitaal gedrukt is in combinatie met een verkeerde indrukprinter of onjuiste printerinstellingen.
Natuurlijk heeft u geen invloed op de manier waarop uw drukkerij drukt. Maar mocht u tegen problemen aan lopen dan biedt onderstaande uitleg wellicht wat duidelijkheid. Gelukkig hoeft u zich bij PIM Print geen zorgen te maken over inprinten van digitaal gedrukt drukwerk aangezien er standaard wordt gewerkt met polymeertoner en koud-inktsystemen. Alle drukwerk van PIM Print is dus geschikt voor het beprinten met uw eigen laser- of inkjetprinter.
Het principe “digitaal drukwerk”
Er zijn meerdere soorten van digitaal drukken welke kunnen worden verdeeld in onderstaande categoriëen. Elke techniek heeft verschillende eigenschappen en kan in combinatie met (later) inprinten wellicht aandacht vereisen voor afwijkende printerinstellingen of behandeling. Een belangrijk punt is tevens het gebruikte papier. Mat papier kan namelijk altijd eenvoudiger worden ingedrukt dan bijvoorbeeld gestreken of glad papier.
Het is afhankelijk van de techniek waarmee het drukwerk digitaal is gedrukt en het type indrukprinter om te kunnen bepalen of het probleemloos ingeprint kan worden.
• Digitaal drukken met laser en olie fusing
> moeilijk tot onmogelijk opnieuw door de laserprinter te krijgen
Dit is de oudste (1e generatie) manier van digitaal drukken en is breed toegepast door elke fabrikant van laserprinters. Deze printtechniek komt nog altijd het meeste voor in standaard kopieermachines en bijna alle desktop laserprinters. De drukkerij-industrie is deze manier van digitaal drukken inmiddels ontgroeid en het komt nog weinig voor in het volumeprinten. Digitaal drukken met laser en olie-fusing kernmerkt zich door gebruik van olie, dit moet daadwerkelijk worden bijgevuld in de machine en wordt door hitte aangebracht op de delen waar de toner op het papier ligt. Dit geeft een goed voelbare glanzende laag en vooral in volvlakken een sterk spiegelend effect. Mede de enorme hitte van deze laser/oliefusing technologie dat voor krulproblemen zorgt bij veel papiersoorten is de reden dat de grafische industrie dit type digitaal drukken nog nauwelijks gebruikt. Opnieuw door een laserprinter halen zal vlekken geven doordat de olielaag door verhitting loslaat. Dit effect heet “doubleren”. De enige optie om olie/fusing digitaal drukwerk in te drukken is met een inktjetprinter. Het papier moet in dat geval ongestreken en niet hard gestreken (of glossy) zijn.
• Digitaal drukken met waxtoner
> moeilijk door de laserprinter te krijgen
Dit principe van digitaal drukken gebruikt geen olie en hecht zich met lagere temperatuur aan het papier. Drukken kan alleen op geschikt digitaal papier waardoor krullingsproblemen onvermijdelijk zijn bij een tweede keer laserprinten. Omdat digitaal drukken met waxtoner geen hoge printsnelheden oplevert wordt dit nauwelijks gebruikt in de drukkerij, hooguit voor het kopieëren in lage volumes. Waxtoner-drukwerk kan het beste worden ingeprint met een inktjetprinter.
• Digitaal drukken met inkt
> Door elke printer goed opnieuw te printen
Nieuwe generatie digitaal drukwerk wordt in veel gevallen met inkt (koud) aangebracht. Het gedrukte beeld bestaat uit sneldrogende micro- pigmentdruppels. Vanwege koude produktie zijn er geen krulproblemen en blijft vocht/vezelverhouding van het papier behouden. Dit heeft als voordeel dat elke willekeurige papiersoort kan worden gebruikt en ook door laserprinters later weer ingedrukt kan worden. Volumeprinten met inkt wordt in produktieomgeving vaak gedaan vanaf grote rollen papier en alleen in grotere aantallen.
• Digitaal drukken met polymeertoner
> Door elke printer goed opnieuw te printen
Deze geavanceerde toner/fusing digitale drukmethode wordt veel gebruikt binnen het volumeprinten in de grafische omgeving. Polymeertoner bevat miniscule pigment- en oliedeeltjes welke zich met een relatief lage fusing temperatuur hechten aan het papier. Snelheid van dit afdrukproces ligt hoog en er kan enorme scherpte worden bereikt. Dit type digitaal drukwerk is geschikt voor het later inprinten met zowel laserprinters als inktjetprinters.
Printproblemen of papierdoorvoer-problemen worden veroorzaakt door verkeerde papierinstellingen. Papier kan vastlopen of gekruld uit de printer komen als deze op te zwaar papier staat ingesteld. Let in dat geval op de doorvoersnelheid door te kiezen voor papierdikte “80 – 100grs” en kies om te beginnen “normaal papier”. De doorvoersnelheid is in dat geval hoger en hoort niet gekruld uit de printer te komen.
Neem voor meer informatie contact op met uw specialist!
PIM Print – 071-3316967